Do grupy najzdrowszej żywności – super food (dosłownie ‘super jedzenie’) zaliczają się, oprócz wielu warzyw i owoców, niepozorne ziarenka sezamu.

Sezam to świetny przykład super food

Polakom sezam kojarzy się głównie z popularnymi ‘sezamkami’ – słodkimi przekąskami w formie batoników. Tymczasem sezam możemy wykorzystywać z powodzeniem w naszej codziennej diecie, szczególnie, jeśli zależy nam na zbilansowanej diecie.

Zaufaj diecie bogatej w sezam

Sezam jest wspaniałym źródłem wysokiej jakości białka. Sezam, będąc jedną z najpopularniejszych roślin oleistych, dostarcza naszemu organizmowi także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ziarna sezamu zawierają magnez, miedź, żelazo oraz wapń, ale proporcje poszczególnych składników mineralnych zależą od jego odmiany. Czarny sezam zawiera dużo więcej wapnia niż biała odmiana, natomiast biały sezam charakteryzuje się dużo większą zawartością magnezu. Z tego powodu, żeby zmaksymalizować zdrowotne profity, w naszej kuchni najlepiej zmieszać obydwa typy ziaren, lub stosować je zamiennie.

Co ciekawe, sezam jest także skarbnicą witaminy B1, która odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu naszego układu nerwowego. Jej niedobór może skutkować między innymi uczuciem przewlekłego zmęczenia, zaburzeniami pamięci i koncentracji, a nawet depresją.

Zdrowe odżywianie jest najpewniejszą receptą na uniknięcie niedoborów substancji odżywczych. Ziarna sezamu możemy dodać do płatków śniadaniowych, smoothie, albo posypać nimi sałatkę. Ciekawym sposobem na włączenie sezamu do naszej codziennej diety jest użycie jego ziaren jako chrupiącej panierki, smakującej szczególnie pysznie w połączeniu z białą rybą lub piersią z kurczaka.

Więcej artykułów o zdrowym stylu życia znajdziesz w serwisie https://www.naszglos.pl/