Witamina C: Witamina C jest cząsteczką podobną do glukozy i podobnie jak glukoza potrzebuje insuliny, aby dostać się do komórek. Nawet jeśli przyjmują odpowiednią ilość witaminy, diabetycy nadal wykazują niedobór witaminy C. Jeśli masz cukrzycę, musisz przyjmować znacznie więcej tej witaminy niż przeciętny człowiek. Brak tej witaminy prowadzi do objawów podobnych do szkorbutu: słabe gojenie się ran, mniejsza odporność na infekcje, nadmierne krwawienie, podwyższony poziom cholesterolu i osłabiony układ odpornościowy.
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz produkcji kolagenu, głównej substancji białkowej organizmu. Przyjmowanie witaminy C pomaga w utrzymaniu elastyczności i funkcji naczyń krwionośnych oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowej kontroli ciśnienia krwi. Ma łagodny wpływ na poprawę kontroli poziomu cukru we krwi. Suplementacja jest konieczna, ale nie powinna być usprawiedliwieniem dla nie spożywania pokarmów bogatych w tę witaminę.
Same suplementy nie mogą jednak zastąpić wysokiej zawartości błonnika, niskiej zawartości tłuszczu i innych zdrowych składników odżywczych znajdujących się w świeżych owocach i warzywach. Wykazano, że dodatek 2000 miligramów zmniejsza glikozylację (garbowanie) białek we krwi) i pomaga uniknąć toksycznego gromadzenia się sorbitolu w komórkach.
Dowody wskazują, że istnieje korelacja między osobami z nadwagą a brakiem witaminy C. Im niższy poziom witaminy C, tym większa szansa na nadwagę. Ci, którzy mają odpowiedni poziom, mają tendencję do spalania 30% więcej tłuszczu podczas ćwiczeń niż osoby z niskim poziomem C. Ponieważ diabetycy mają w dużej mierze nadwagę i muszą zrzucić kilogramy, niski poziom C działa przeciwko nim. C jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać szybkiemu starzeniu się, które następuje z powodu uszkodzeń organizmu przez wolne rodniki. Chociaż owoce cytrusowe zawierają dużą ilość witaminy C, warzywa takie jak brokuły, papryka, ziemniaki i brukselka są również doskonałym źródłem.
Jabłka są doskonałym źródłem witaminy C, kwercytyny i pektyn. Jedno fińskie badanie wykazało, że ci, którzy jedli najwięcej jabłek i innych pokarmów bogatych w kwercytynę, mieli o 20% mniejszą szansę na śmierć z powodu cukrzycy i chorób serca. Stare powiedzenie, że „jabłko dziennie trzyma lekarza z dala” nadal jest aktualne.
Witamina E: Ta ważna witamina działa jako przeciwutleniacz, chroniąc przed niebezpieczeństwem uszkodzenia błon komórkowych. Najbardziej wrażliwe są komórki nerwowe, szczególnie delikatne nerwy oczu i stóp. Niewielkie lub zerowe odczucia w stopach i ślepota to dwa typowe objawy cukrzycy.
Wykazano również, że witamina E:
● zapobiegają uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki spowodowane cholesterolem LDL (złym) oraz uszkodzeniom wyściółki naczyń.
● Poprawa funkcji naczyń krwionośnych i samej wyściółki komórkowej.
● Zwiększenie stężenia magnezu w komórkach
● Zmniejsza poziom białek C-reaktywnych i innych związków zapalnych.
● Zwiększa poziom glutationu, ważnego dla przeciwutleniaczy w komórkach
● Poprawić szybkość impulsów elektrycznych w układzie nerwowym
● Poprawić przepływ krwi do oczu.
● Poprawa funkcji nerek i normalizacja klirensu kreatyny.
Koniecznie weź naturalną formę witaminy. Naturalna witamina E ma oznaczenie „d-”, tak jak w alfa-tokoferolu. „dl-” jest formą syntetyczną. Twoje ciało rozpoznaje tylko naturalną formę. Wykazano, że wersja syntetyczna opóźnia wchłanianie prawdziwej witaminy E.
Kompleks witamin z grupy B
Niacyna B-3: Niacyna pomaga w spalaniu kalorii i, podobnie jak chrom, jest niezbędnym składnikiem GTF (czynnik tolerancji glukozy), który pomaga przenosić glukozę przez błonę komórkową. Wykazano, że zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę u diabetyków typu 1, czasami odwracając wczesny początek choroby. Pomaga poprawić funkcję beta w trzustce i poprawia regulację poziomu glukozy we krwi. Najlepszą formą niacyny jest heksaniacynian inozytolu, który pomaga w redukcji tłuszczów we krwi i wykazano, że obniża poziom cholesterolu o 18%, triglicerydów o 26% i zwiększa dobry cholesterol HDL o 30%, gdy stosuje się 1800 do 3000 mg dziennie. Jeśli jednak cierpisz na dnę moczanową, choroby wątroby, wrzody trawienne lub zapalenie wątroby, przed zażyciem suplementów niacyny skonsultuj się z lekarzem. Działanie niacyny wzmacnia witamina C.
Choć pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu, niacynamid jest stosowany przede wszystkim w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów. 150-200 mg należy przyjmować przed posiłkiem 3 razy dziennie.
Witamina B-6: znana jako pirydoksyna, pomaga zrównoważyć poziom trójglicerydów i normalizować poziom cholesterolu. B-6 odgrywa rolę w przekaźnikach chemicznych w układzie nerwowym, czerwonych krwinkach i prostaglandynach. Suplementacja witaminami z grupy B pomaga zwalczać uszkodzenia nerwów, tak powszechne wśród diabetyków. Większość diabetyków ma niedobór witaminy B-6. Jest również korzystny w przypadku cukrzycy ciążowej spowodowanej ciążą.
Witamina B-12 i kwas foliowy: Jednym z jej zastosowań jest zmniejszenie bólu głowy, zapalenia stawów i bólu po zabiegach stomatologicznych. Niedobór tej witaminy prowadzi do wystąpienia neuropatii i wzrostu poziomu homocysteiny w surowicy. Przyjmowanie metforminy obniża twoje zapasy witaminy B12, więc powinieneś sprawdzać poziom w surowicy co 6 miesięcy, gdy jesteś na leku. Przyjmowanie tej ważnej witaminy zmniejszy ryzyko choroby wieńcowej. Badania wykazały, że przyjmowanie kwasu foliowego wraz z B-6 i B-12 pomaga obniżyć poziom homocysteiny i oczyścić blaszkę miażdżycową. Możesz obniżyć poziom homocysteiny, jedząc mniej mięsa i innych pokarmów bogatych w metioninę.
Zobacz też interesujące tematy na stronie Zabrze Info, z pomocą której powstał powyższy artykuł.