Seler, znany również jako seler naciowy, to warzywo bogate w witaminę C i związki przeciwutleniające, takie jak flawonoidy, które działają poprzez zwalczanie wolnych rodników, unikając uszkodzeń komórek, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się i chorobom przewlekłym, takim jak rak i cukrzyca.

Ponadto seler zawiera niewiele kalorii, jest bogaty w błonnik i ma działanie moczopędne, zwiększając sytość między posiłkami i zmniejszając retencję płynów, będąc bardzo korzystnym do włączenia w diety odchudzające. To warzywo, które ma właściwości hepatoprotekcyjne, hipoglikemiczne, przeciwzapalne i przeciwbólowe, można jeść na surowo lub gotować i stosować w różnych przepisach, takich jak zupy, sałatki, a nawet w smoothies lub jako herbatę.

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia selera to:

1. Działa antyoksydacyjne

Seler jest warzywem bogatym we flawonoidy, witaminę C i inne związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym, więc jego spożywanie może pomóc w neutralizowaniu wolnych rodników i zapobieganiu uszkodzeniom, jakie powodują one w komórkach, a także w zmniejszaniu stanów zapalnych w organizmie.

2. Obniża poziom cholesterolu

Ponieważ zawiera saponiny oraz dzięki zawartości antyoksydantów, seler pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL, zapobiegając tym samym jego odkładaniu się w tętnicach, a w konsekwencji rozwojowi miażdżycy.

3. Obniża ciśnienia krwi

Seler jest bogaty w potas i ma działanie moczopędne, a także zawiera przeciwutleniacze, które pozwalają rozluźnić naczynia krwionośne, poprawiając krążenie krwi i obniżając ciśnienie.

4. Sprzyja utracie wagi

Ponieważ jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy z grupy B, błonnik i ma działanie moczopędne, seler może sprzyjać utracie wagi w połączeniu ze zdrową i zrównoważoną dietą, ponieważ pomaga zmniejszyć retencję płynów, zwiększa uczucie sytości i dostarcza witamin ważnych dla metabolizmu. Z selera można wykonać np. pyszny wegetariański pasztet. Sprawdź przepis!

5. Zapobiega zakażeniom dróg moczowych

Seler jest bogaty w wodę i potas, więc ma właściwości moczopędne, które pomagają zapobiegać infekcjom dróg moczowych i tworzeniu się kamieni nerkowych.

6. Kontroluje cukrzycę

Seler może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, ze względu na zawartość błonnika i działanie przeciwutleniające, więc włączenie tego warzywa do codziennej diety może być korzystne dla osób ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą.

8. Utrzymuje zdrowia przewodu pokarmowego

Seler zawiera błonnik, który wspomaga ruchy jelit, pomagając w łagodzeniu zaparć. Dodatkowo może chronić błonę śluzową żołądka i zapobiegać powstawaniu wrzodów. Stwierdzono również, że seler może działać jako środek przeciwbólowy i przeciwskurczowy, łagodząc bóle żołądka.