Tofu coraz częściej gości w przepisach na dietetyczne dania. Pojawia się na półkach ze zdrową żywnością lub produktami kuchni azjatyckiej. Jest to popularny składnik w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Zastanawiasz się, co możesz z nim zrobić?

Dowiedz się, jak wykorzystać tofu do przygotowania smakowitych potraw

Tofu – co to jest?

Tofu to nic innego jak ser wytwarzany z mleka sojowego. Jest to produkt wegański, który bez obaw mogą spożywać osoby, które nie tolerują laktozy. Twarożek zawiera sporo dobrze przyswajalnego białka, żelazo, wapń i witaminę E.

Rodzaje tofu

Na rynku dostępne są różne rodzaje i smaki tofu. W sklepach znajdziemy tofu naturalne o neutralnym smaku, a także aromatyczne tofu wędzone i marynowane. Producenci wytwarzają także twarożki smakowe, z dodatkiem ziół, czosnku czy innych przypraw. Z kolei silken tofu to miękka, jedwabista wersja serka sojowego, które najlepiej nadaje się do past, sosów, a także deserów.

Tofu – smaczne i ciekawe dania

Tofu jest bardzo popularnym składnikiem stosowanym w kuchni azjatyckiej. Wykorzystuje się go do zup, potraw z ryżem czy dań typu curry. Twarożek można pokroić w kostkę i podsmażyć na ulubionym oleju, a następnie podać z warzywami w azjatyckich przyprawach lub z dodatkiem pikantnego sosu. Z tofu można zrobić również kotlety, pulpeciki, a także burgery. Można je grillować i zaskoczyć gości ciekawym przysmakiem podczas ogrodowego przyjęcia. Z tego niezwykłego serka można nawet wyczarować świetne śniadanie – tofucznicę, czyli roślinny odpowiednik jajecznicy.

Słodkości z tofu

Na wielu wegańskich blogach znajdziemy przepisy na tofurnik czyli wegański sernik z twarożku sojowego. Tak, jak w przypadku tradycyjnego sernika istnieje wiele wersji tego deseru – od klasycznego waniliowego czy czekoladowego do dyniowego. Z silken tofu zrobimy z kolei aksamitny mus czekoladowy, a także słodkie kremy do ciast czy tortów.

Więcej wpisów w temacie ciekawych kulinariów, znajdziesz w serwisie https://www.filet.pl/.