Należy wiedzieć, że truskawkowe odchudzanie polega na tym, aby zastąpić przekąski truskawkami i dodawać je do głównych posiłków w zbilansowanej diecie. Możemy je jeść do woli, ponieważ 100 g zawiera tylko 32 kalorie, a więc 2 procent dziennej dawki w niskokalorycznej diecie.
Dlaczego dieta truskawkowa jest taka dobra dla Ciebie?
Mają mnóstwo błonnika (2 g/100 g), który syci i opóźnia wchłanianie cukru, dzięki czemu unikamy skoków insuliny i napadów głodu. Są skarbnicą witaminy C (58,8 mg/100 g), która wpływa na zwiększenie produkcji hormonów odpowiadających za spalanie tłuszczu. W ich składzie jest mangan, rzadki pierwiastek śladowy (0,39 mg/100 g), który stymuluje enzymy odpowiedzialne za metabolizm tłuszczów. Zawierają moczopędny kwas asparaginowy. To ważne dla kobiet, które mają tendencję do zatrzymywania wody i dlatego przybierają na wadze.
Truskawki pomagają przy wielu dolegliwościach, bowiem zawierają:
- różne składniki mineralne, w tym potas (153 mg/100 g), magnez (13 mg/100 g) potrzebne między innymi do dobrej pracy serca oraz wapń (16 mg/100), który buduje nasze kości i bierze udział w regulacji hormonalnej).
- witaminę E zwaną witaminą młodości (0,29 mg/100 g) – to silny antyutleniacz, przyczyniający się do ochrony komórek przed wolnymi rodnikami i do odnowy skóry.
- witaminy z grupy B – które zawierają działanie naszego systemu nerwowego i pomagają zneutralizować skutki stresu.
- kwas elagowy (19 mg/100 g) – sprawia, że mają właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne.
Dieta truskawkowa to hit wiosny
Owoce te to prawdziwe bomby prozdrowotnych fitozwiązków, więc cieszmy się nimi w sezonie i dodajmy je do codziennych posiłków (poza sezonem sięgajmy po truskawki mrożone). Nie zastąpią nam jednak zdrowych nawyków żywieniowych i aktywności ruchowej, które są podstawą skutecznego odchudzania. Warto też pamiętać, że truskawki często uczulają, między innymi dlatego, że zawierają salicylany, których powinny unikać osoby z alergią na kwas salicylowy.
Więcej wpisów o zdrowym odchudzaniu, znajdziesz w serwisie https://www.argumenty.pl/.
Aby truskawki zachowały swoje walory zdrowotne i smakowe
- nie przechowujmy świeżo zebranych w lodówce nie dłużej niż 2 dni.
- najlepiej przetrwają luźno ułożone w misce i przykryte folią spożywczą.
- przed jedzeniem pozwólmy im „rozgrzać się” w temperaturze pokojowej, aby mogły wydobyć aromat.
- opłuczmy owoce tuż przed ich zjedzeniem lub przetworzeniem i dopiero wówczas usuńmy delikatnie szypułkę.