Zamrażanie żywności jest bardzo powszechną praktyką w większości rodzin. W końcu kto z nas nie miał ochoty na garnek lodów i nie przeżył największego rozczarowania, gdy okazało się, że to tak naprawdę mrożona natka pietruszki. Mrożone produkty to popularny sposób na dłuższe przechowywanie żywności i zapewnienie jej dłuższego okresu przydatności do spożycia. Zjawisko to stało się jeszcze bardziej nagłośnione ze względu na rosnącą popularność zdrowych nawyków żywieniowych. Zamrażanie to bardzo atrakcyjna alternatywa, która ułatwia przygotowanie tygodniowych posiłków i sprawia, że są one praktyczne. A zatem, czy mrożonki są szkodliwe, czy nie? Odpowiedź brzmi: jeśli mrożenie i rozmrażanie odbywa się we właściwy sposób, nie ma znaczących strat. Należy podkreślić, że prawidłowe rozmrażanie polega na wyjęciu żywności z zamrażarki i włożeniu jej bezpośrednio do lodówki, nigdy w temperaturze pokojowej. Ponadto warto wiedzieć, że nie wszystkie produkty spożywcze można zamrażać, jak ma to miejsce w przypadku żywności bardzo przetworzonej.

Dlaczego warto unikać ultraprzetworzonej, mrożonej, przemysłowej żywności?

Nie jest tajemnicą ani nowiną, że żywność przetworzona jest niebezpieczna dla naszego zdrowia i jest wrogiem zdrowego odżywiania. A w przypadku zamarznięcia są one jeszcze bardziej niebezpieczne. Mrożona, bardzo przetworzona żywność zawiera znaczne ilości złych tłuszczów, sodu i różnych konserwantów. Połączenie tych wszystkich czynników w dłuższej perspektywie może prowadzić do problemów zdrowotnych.

Jakie są zalety produktów mrożonych?

Mrożenie żywności to zwyczaj, który przechodzi z pokolenia na pokolenie. Jest to zatem zwyczaj, który przynosi wiele korzyści dla żywności, a także pomaga ograniczyć jej marnowanie.

Zmniejszenie ilości odpadów żywnościowych.

Nie jest tajemnicą, że każda wyprawa do sklepu czy na targ to obawa przed cenami żywności. Dlatego im mniej marnujesz żywności, tym więcej oszczędzasz na rachunkach na koniec miesiąca. Zamrażanie produktów gwarantuje ich dłuższą żywotność, co pozwala uniknąć konieczności ich wymiany. A w przypadku już przygotowanej żywności jest to świetny sposób na zagwarantowanie większej liczby posiłków, a przy tym praktyczny.

Zachowuje właściwości odżywcze.

Proces głębokiego mrożenia zachowuje wartości odżywcze żywności. Innymi słowy, po zamrożeniu staje się sztywny, a jego cząsteczki nie poruszają się, co uniemożliwia namnażanie się mikroorganizmów i zmniejsza proces psucia się produktu. Ale zawsze pamiętaj: należy przestrzegać właściwego sposobu zamrażania i rozmrażania każdej żywności, dobrze? W przeciwnym razie, oprócz utraty składników odżywczych, istnieje również ryzyko zakażenia mikrobiologicznego.

A tutaj poznasz żywność o wysokiej zawartości żelaza.

Praktyczność i wygoda.

I wreszcie, co nie mniej ważne, praktyczność przygotowań. Mrożonki ułatwiają życie tym, którzy mają napięty harmonogram dnia, pozwalając im zachować zrównoważoną dietę i lepszy stan zdrowia.